Enkel åtgärd som ger längre klipptid per laddning

Maximera batteriets livslängd i Husqvarna Automower

En robotgräsklippare innehåller några delar som får betraktas som förbrukningsvaror.

Det som man ska vara noga med att byta frekvent är knivarna.

Det man inte vill byta så ofta är robotens batteri då det innebär en större kostnad. Sköter man om batteriet brukar man kunna använda samma batteri i 4-6 år.

Med skarpa knivar behöver inte robotklipparens motor arbeta lika hårt för att skära av gräset och dessutom mår gräset bättre då det inte blir några fransiga toppar som sedan torkar och blir gula. Detta visste du säkert.

Tipset i detta inlägg om hur man kan göra för att få ut längre klipptid på varje laddning gäller robotgräsklippare med NiMH-batteri (nickel metallhydrid). Nyare klippar har ofta batterier av Litium-Ion-typ.

Har du en robot inköpt före år 2014 t ex Husqvarna Automower av generation 2 så har du förmodligen en robot där det sitter batteri av typen NiMH (nickel metallhydrid). Dessa robotklippare har en modellbeteckning som börjar med en 2:a, t ex 210C, 220AC, 230ACX eller 265ACX.

NiMH-batterier får och bör djupurladdas med jämna mellanrum, förr sa man att man motionerade batteriet. Denna batterityp vänjer sig annars vid att endast använda en del av sin batterikapacitet och den får en “minnesfunktion”. Djupurladdar man batteriet 3-4 gånger kan det resultera i att batteriet återfår mer av sin laddningskapacitet och roboten kan därmed klippa längre tid innan den vill uppsöka laddstationen.

Såhär djupurladdar man batteriet på en Husqvarna Automower

Ändra från Auto till Manuell och starta klipparen. Robotgräsklipparen kommer nu att klippa till batteriet är tomt och kommer inte att återvända själv till laddstationen utan stanna någonstans på gräsmattan. Bär tillbaka klipparen och låt den ladda fullt. När batteriet är uppladdat backar robotklipparen ut ur laddstationen men stannar. Starta klipparen och låt den klippa i Manuellt läge igen, upprepa ytterligare några gånger.

Upprepa detta 3-4 gånger.

Litium-Ion-batterier får inte djupurladdas

Batterier av Litium-Ion-typ får inte urladdas helt då batteriet efter detta inte går att ladda upp igen. Nyare roobotgräsklippare av modell Husqvarna Automower har Li-Ion-batterier och här har programmet i roboten kontroll på batteriet så att aldrig någon djupurladdning sker om man klipper t ex en bi-yta i manuellt läge.