Låt robotgräsklipparen få sovmorgon på hösten

När detta skrivs är det en bit in i oktober och gräset växer fortfarande väldigt bra i södra Sverige och gräsmattan är på topp efter den sista gödningen som gjordes i slutet av augusti.

Nu gäller det att se upp med höstens faror för robotklipparen.

Därför vill vi dela med oss av några tips som liksom de övriga tipsen ska göra att din robotgräsklippare mår bättre och kommer att klippa fler säsonger.

 

Mer gräsklipp under skalet

På hösten är gräsmattan ofta fuktig av dagg på morgonen. När man låter robotgräsklipparen klippa tidigt på morgonen gör daggen att det samlas mycket gräsklipp under skalet. Om det är mycket gräsklipp under skalet förkortar detta klipptiden och roboten vill ladda oftare.

Senarelägg klippningarna så att gräsmattan är torrare så undviker du mycket av detta samtidigt som grässtråna står upp och kan skäras av med robotens knivar. Gräsmattan kommer att bli mer välklippt med sovmorgon för roboten.

Undvik att klippa när det är frost

Den första frostnatten brukar överraska när den väl kommit. Att låta roboten klippa när det är frost är naturligtvis inte önskvärt. Med en manuell gräsklippare inträffar det aldrig.

Om roboten tillåts att klippa när det är frost innebär det att batteriet kommer att laddas när det är minusgrader. Detta bör undvikas då batteriet tar skada av att laddas vid minusgrader.

Vet du om att en frostnatt väntar är rekommendationen att stänga av roboten och kanske till och med ta in den. Har du robotklipparen vid fritidshuset och möjlighet att fjärrstyra den med t ex Automower Connect bör roboten parkeras.

Ofta har frosten släppt lite senare fram på dagen och även av denna anledning kan det vara bra att låta robotgräsklipparen få sovmorgon på hösten. Glömmer man roboten de första frostnätterna eller om den klipper vid fritidshuset är då ingen större skada skedd.

Knivar, knivar och knivar

Naturligtvis är det lika viktigt att byta knivarna på hösten som på sommaren. Lätt att glömma när vardagen är åter.

Vårt råd är att byta knivarna vid samma datum i månaden t ex den 1:a. Om man har en lite större tomt behöver man kanske byta två gånger varje månad för att gräset ska skäras av och inte slås av. Byt då 1:a och 15:e och gör det varje månad.