Så här klipper du högt gräs med robotgräsklipparen

Husqvarna Automower klipper högt gräs.

Det kan finnas olika anledningar till att robotgräsklipparen tvingas klippa högt gräs. Roboten kanske har varit på verkstad eller var det ett kabelbrott som var svårt att hitta. En annan anledning kan vara att man tillfälligt valt att förvilda en del av gräsmattan för att tillgodose behoven för fjärilar, humlor och bin.

Men nu ska gräset klippas igen …

Börja med att byta till nya knivar i robotgräsklipparen så att grässtråna skärs av. Med slöa knivar slås gräset av med gula, fransiga toppar som följd.

För att gräset ska må bra bör man aldrig klippa mer än 1/3 av gräsståets längd. Om gräsmattan inte klippts på ett par veckor är det svårt att följa detta men ställ upp klipphöjden på det högsta när robotgräsklipparen återupptar klippningen igen.

På några av de nyare modellerna av Husqvarna Automower finns en finess som kallas “målhöjdsfunktion” som innebär att klipphöjden automatiskt sänks så att vald höjd på gräset uppnås efter 10 dagar. Detta är möjligt då klipphöjden ställs med elektrisk motor.

Har man en äldre klippare saknas denna funktion och då får man göra detta manuellt. Börja på högsta klipphöjden och sänk sedan ett steg varannan dag.

Klipper robotgräsklipparen högt gräs bör man flera gånger om dagen göra rent under skalet då det kan fastna stora mängder med gräsklipp där. Regnar det kan denna åtgärden behöva utföras flera gånger om dagen.