Öka livslängden för din robotgräsklippare

Robotgräsklipparen är en investering som man ska få glädje av i många år och det är lätt att man efter en tid med en välfungerande robotgräsklippare är så nöjd att man inte ändrar klipptiderna fast man borde. Hur länge du får nytta av din robotgräsklippare beror till största delen på hur många timmar den klipper då robotens batteri och rörliga delar har begränsad livslängd.

Här kommer några råd som förlänger livet på din robot.

Klipp inte alla dagar i veckan

Om man ska bli nöjd med sin robotgräsklippare ska man inte välja en modell som enligt specifikationen precis klarar den ytan som gräsmattan har. Gör man det innebär det att roboten måste klippa dygnet runt för att hålla gräsmattan välklippt. Många väljer en robot som är avsedda för större gräsmattor än vad roboten ska klippa så att den både får vila varje dag men också att det blir en eller två helt klippfria dagar per vecka, det mår gräset bra av.

Låt roboten klippa när du eller familjen inte är hemma. Då kan gräsytan användas på den lediga tiden eller att man slipper ha roboten kring benen om man är ute och gör nödvändigt arbete i trädgården.

Om man klipper fem dagar i veckan kan roboten t ex vila helt onsdag och söndag. Låter man roboten vila två dagar i rad är det ofta så att roboten inte kommer att klippa bort alla tovor eller tuffsar första dagen efter vila och gräsmattan ser inte välklippt ut.

Har man gödslat gräsmattan och tillväxten är mycket god kan man låta roboten tillfälligtvis klippa varje dag i veckan. Det är ofta enklare att lägga till en dag än att ändra klockslagen.

Motsatsen gäller då det varit varmt och torrt länge. Då ska robotgräsklipparen arbeta mindre. Den kanske till och med ska vila helt en vecka eller två?

Vet man om att det ska bli en period utan regn och kanske till och med höga temperaturer bör man släppa upp klipphöjden och låta roboten vila helt för att ge gräset bättre möjligheter att klara torkan.

Klipp inte för många timmar varje dag

Det finns ingen enkel formel för hur länge robotgräsklipparen ska klippa varje dag för att hinna med hela trädgården. Är trädgården komplex med många buskar, trånga passager tar det längre tid för roboten att hinna med gräsmattan. Kuperade trädgårdar tar också längre tid att klippa då roboten måste laddas oftare än om trädgården varit helt plan. Har man ingen guidelina som robot kan följa tillbaka till laddstationen kan mycket av den schemalagda tiden gå bort då den söker efter laddstationen.

Våga ändra klipptiderna. Prova dig fram men ha en tydlig strategi t ex

  • ser gräset platt ut bör minkas klipptiden
  • har gräsmattan “tofsar” ökas klipptiden

Tänk dock på att om man ökar klipptiden med 1 timme kan det vara så att roboten laddar den timmen och då blir inte något gräs klippt. Ändra alltid i steg om 1,5-2 h så att det blir en klippning och en laddning som läggs till eller dras ifrån.

Maximera livslängden för batteriet

Batteri är förbrukningsvara, dvs de tål endast ett begränsat antal uppladdningar.

Vi har tidigare skrivit om vad man ska tänka på för att maximera livslängden för robotgräsklipparens batteri.

Viktigt med vassa knivar

Är det vassa knivar i robotklipparen skärs grästopparna av istället för slås av. Fina snitt på grässtråna ger ett friskare gräs och därmed en grönare gräsmatta. Har “bäst-före-datumet” för knivarna passerats ser man det på grästopparna som då är fransiga och gula.

Prova med att skrapa på nageln med knivbladet så avgör du enkelt hur vassa knivarna är.

Det är inte bara gräset som mår bra av att knivarna i roboten är vassa. Det går även roboten. Med vassa knivar orkar roboten klippa längre tid innan den behöver laddas vilket ökar livslängden på batteriet där antal laddningar till slut tar ut sin rätt. Även klippmotorn mår bättre av att knivarna är vassa då motorn roterar med mindre motstånd.