Maximera livslängden för batteriet i din robotgräsklippare

Maximera batteriets livslängd i Husqvarna Automower

Konkreta tips på vad du kan göra för att få  längre livslängd för batteriet i din robotgräsklippare.

Med enkla åtgärder kan du använda ditt batteri ännu fler säsonger.

Hur länge räcker batteriet i robotgräsklipparen?

Frågan kan tolkas på två sätt. Dels hur länge roboten klipper på en laddning men också hur många säsonger man kan klippa innan man måste byta batteri i robotgräsklipparen.

Hur långe roboten klipper på varje laddning beror till största delen på hur många gånger batteriet laddats upp då batteriet tappar lite kapacitet vid varje laddning. Andra saker som har stor påverkar på klipptiden är om gräsmattan är plan eller kuperad då en kuperad tomt kräver mer kraft från batteriet. Tomtens form är inte enkel att ändra på men det finns några åtgärder du kan vidta för att maximera livslängden.

Några tips som ökar batteriets livslängd

Klipp inte i onödan

Eftersom ett batteri kan återuppladdas ett begränsat antal gånger lönar det sig att ha koll på robotgräsklipparen så att den inte klipper i onödan. Detta kan tyckas vara självklart men det tar inte lång tid innan man tycker att allt fungerar så bra och då låter roboten i princip sköta sig själv.

Husqvarna Automower klipptid för kort om toffsig gräsmatta

Våga minska eller öka klipptiderna i schemaläggningen. Är gräset “toffsigt” behöver man öka klipptiden och om gräset ser platt ut bör man minska. Tänk på att en ökning eller minskning med en timme om dagen kan vara då roboten laddas och då får ändringen ingen effekt ur batterisynpunkt. Ändra i stället klipptiden i steg om två timmar, då blir det oftast både en laddning och en klippning som tas bort eller läggs till.

 

Placera laddstationen i skugga

När man planerar sin installation bör man försöka hitta en skuggig plats för laddstationen. Batteriet blir varmt då det laddas och för att styra storleken av laddströmmen till batteriet på bästa sätt sitter det temperatursensorer i batteriet. Står laddstationen i gassande sol blir batteriet varmare och därmed tar laddningen längre tid.

Att ha ett litet hus till roboten då den laddas eller att placera laddstationen under altanen är bra då det ger skugga. Det behövs inte som regnskydd då roboten är byggd för att klara regn.

Ladda inte batteriet vid minusgrader

Gräsklippning och minusgrader hänger inte ihop och inträffar aldrig då man klipper manuellt. Har man robotgräsklippare kan man överraskas av de första frostnätterna och klipparen som följer de schemalagda klipptiderna går ut och klipper och lämnar spår efter sig. Kanske inte så farligt för gräsmattan men batteriet skadas om det laddas vid minusgrader.

Nyare robotgräsklippare från Husqvarna kan man integrera i smarta-hem-lösningar. Då kan man där ställa att roboten inte ska klippa enligt schema om det är minusgrader.

Från 2022 har Husqvarna Automower en funktion som de kallar Frostvakt på flertalet modeller. Frostvakt innebär att klipparen fördröjs att starta om temperaturen understiger 5 °C. Bra tycker vi då gräset inte växer om temperaturen understiger 8 °C och batteriet skadas om det laddas vid minusgrader.

Vädertimer

Har robotgräsklipparen vädertimer ska man absolut använda den finessen. Klipparen känner av hur lätt knivdisken snurrar och om motståndet då den snurrar är litet under en lite längre tid anser roboten att gräsmattan är färdigklippt och inte behöver klippas mer den dagen. Robotgräsklipparen avbryter då klippningen och återvänder till laddstationen och följer sedan klippningen enligt schema nästa dag. Tänk på att hålla rent från gräs på knivdisken och att det inte lindats gräs runt axeln till disken. Även slöa knivar försämrar vädertimerns funktion.

Vassa knivar är A och O för din robotgräsklippare

Man kan inte nog poängtera betydelsen av att ha bra knivar i robotgräsklipparen. Med bra knivar menar vi knivar som både är hållbara och inte splittras då de slår i något hårt samt håller skärpan. Som du förstår är vår mission på RobotklipparKnivar.se att sälja knivar av högsta kvalité till bra pris, men det hjälper inte att du köper knivarna hos oss om de är kvar i förpackningen. Byt knivar regelbundet – det tjänar du på!

Rengör karossen från gammalt gräs

Tillverkarens utvecklingsavdelning kämpar för att göra klipparen så lätt som möjligt så att roboten ska orka klippa längre tid på varje laddning. Din uppgift blir att hålla ner vikten genom att regelbundet ta bort gammalt gräsklipp som samlats under skalet, t ex i samband med knivbyte. Det räcker att man tar det man kommer åt med handen. Spara den grundliga rengöringen med ljummet vatten och diskborste till hösten. Det viktiga är att det blir gjort och det tar nästan ingen tid.