Nu använder tjuvarna robotgräsklippare vid planering av inbrott

Husqvarna Automower i högt gräs

Polisen rapporterar nu ett nytt sätt inbrottstjuvarna använder för att få veta om det är någon hemma i semestertider.

Tidigare har tjuvarna använt t ex mynt på trappan, cigarettfimpar någonstans mellan entrédörren och postlådan eller välta sopborstar som markörer.

Om någon är hemma är detta saker man återställer direkt när man går förbi.

 

Nu misstänker polisen att robotgräsklippare används som markörer.

När tjuvarna förbereder inbrotten stoppas robotgräsklipparen antingen så att den blir kvar i laddstationen eller ståendes på gräsmattan. När tjuvarna återvänder efter några dagar ser de lätt på gräslängden om det varit någon hemma.

Ta hjälp av grannarna när du är bortrest

På många håll finns organiserad grannsamverkan för att mota bort tjuvar. Det går ut på att man meddelar någon granne när man är bortrest samt att alla håller ett extra öga på ovanliga besök i området.

Tala om för grannarna att ni reser bort och be om hjälp att även hålla koll på robotgräsklipparen så att den har hittat tillbaka till laddstationen på kvällen. Det kan ju vara så att den har stannat av naturliga orsaker och inte vill vi att gräset ska vara oklippt när vi kommer hem.

Lika konstigt som att gräset är “knähögt” är det att se en robotgräsklipparen som arbetar på en helt sönderbränd och uttorkad gräsmatta. Båda dessa visar att det inte är någon på plats och att det är fritt fram att komma tillbaka när det skymmer.

Skydda robotgräsklipparen mot tjuvar

Naturligtvis kan även tjuvarna vara intresserad av att ta med din robotgräsklippare, dock avtar intresset betydligt om de inte samtidigt kan få med sig din laddstation.

Ett avancerat sätt är att bygga in laddstationen i friggeboden eller långt under altanen. Ett något enklare sätt är att skruva fast laddstionen i markteglet eller något annat som gör det besvärligt att få loss eller bära med sig. 

En tanke om “Nu använder tjuvarna robotgräsklippare vid planering av inbrott

  1. Pingback: Öka driftsäkerheten med några snabba åtgärder - RobotklipparKnivar.se

Comments are closed.