Hur ofta ska man byta robotgräsklipparens knivar?

sliten kniv som behöver bytas

Det lönar sig att ha vassa knivar i robotklipparen. Genom att byta knivarna regelbundet får man inte bara en finare gräsmatta då grässtråna skärs av istället för slås av, din robot kommer att hålla i fler säsonger då batteri och rörliga delar inte slits lika mycket.

 

Naturligtvis spelar gräsmattans storlek en avgörande roll för hur ofta knivarna ska bytas. En liten trädgård med en liten gräsmatta kräver kanske endast ett par byten om året samtidigt som en stor gräsmatta på 3500 kvadratmeter kan kräva nya knivar varje vecka. Är grästopparna gula och fransiga har bäst-före-datum för knivarna passerats.

Är det mycket grenar, kottar och leksaker som ligger på gräsmattan då roboten klipper förbrukas knivbladen snabbt. Har det blåst mycket är det bra att ta en extra sväng runt gräsmattan för att samla upp det som blåst ner. Då sparar du in på knivbladen.

Men knivarna ser ut att vara vassa!

Skrapa med knivseggen mot en nageln för att kontrollera om kniven är vass. Gör det både med den delen av kniven som skär gräset och en del längre in mot skruvhålet som inte använts. Detta kan man göra utan att lossa knivbladet. Du kommer att märka skillnaden.

Att låta robotgräsklipparen klippa med slöa knivar innebär att roboten behöver laddas oftare och därmed förkortas batteriets livslängd. Har klippare Vädertimer fungerar denna sämre om man inte har vassa knivar. Vädertimer innebär att klipparen avslutar den schemalagda klipptiden tidigare om den känner att det inte finns något gräs att klippa. Roboten känner av detta genom att mäta det motstånd som knivtallriken möter då den roterar (klipper).

Använd bara säkerhetsknivar

Knivar av säkerhetstyp går inte sönder då de slår i något hårt utan böjs istället. Knivseggen kan visserligen bli lite taggig och slö men det lämnar inga knivrester kvar i gräsmattan.

 

Har du knivar som är böjda bör du undersöka varför de är det. Är man i trädgården när roboten klipper kommer man att höra då knivarna slår i något hårt. Är det marktegel vid uteplatsen eller kanske något som avgränsar en rabatt bör man justera slingan. Om man ständigt har böjda knivar låter roboten mer och man riskerar även att knivdisken går sönder.

Har man en välfungerande robotgräsklippare är det lätt att tro att den sköter sig själv. Titta regelbundet till din robotklippare, det tar bara några minuter per vecka. Har roboten klippt i regn samlas det mycket gräsklipp under skalet och det är onödigt att roboten ska släpa runt på extra last. Ta bort det du kommer åt med handen och kontrollera samtidigt knivarna.

Men hur ofta ska man byta knivarna?

Det kan bara du avgöra, det finns ingen enkel regel. Kommer du fram till att din trädgård kräver två byten varje månad är det bra att byta knivarna samma datum varje månad, t ex 1:a och 15:e, då blir det gjort. Skulle du märka vid det planerade knivbytet att de fortfarande är bra låter du knivarna gå ytterligare några dagar.