Kraftig beläggning på knivarna

Tidigt på våren gäller det att regelbundet titta till robotgräsklipparen. Låter den konstigt? Klipper den dåligt? Laddar den ofta? Förklaringen kan vara enkel men ändå svår att förutse.

Tidigt på våren när gräset precis börjat växa och det gamla torra gräset är kvar uppstår ibland problem med att det fastnar någon grönaktig och mycket hård beläggning på knivarna. Det är när växtsaften från det nya gräset blandas med klipp från det gamla och torra fjolårsgräset som denna beläggning kan uppstå. Är det samtidigt torrt väder rengörs inte knivarna som annars sker då man klipper och det är vattendroppar på grässtråna.

Följden av beläggningen på knivbladen blir att klipparen låter mer då det blir obalans i knivtallriken och grästopparna skärs inte längre av med rena snitt. Robtklipparen inte orkar klippa lika länge och därför vill laddas oftare. Naturligtvis sliter detta både på robotens rörliga delar som batteri.

Detta drabbar alla sorters knivar även om det olika beläggning på dessa. Det är bara att låta klipparen vila några dagar så går det över. Byter man knivarna kan dessa vara obrukbara igen efter bara tre-fyra timmar. Har du bytt till nya knivar är det onödigt att kasta dessa om det är kraftig beläggning. Lägg knivbladen i ljummet vatten med några droppar diskmedel så

Det kanske är läge att gödsla gräsmattan för första gången? Och då ska ändå klipparen vila några dagar.