
När vi uppmanar till att ta tiden på robotgräsklipparen menar vi inte att du ska bestämma hur snabb den är.
Avsikten är att bestämma om batteriet behöver bytas.
Batteriet kommer förr eller senare att behöva bytas då ett Litium-Ion-batteri bara kan laddas upp ett begränsat antal gånger. På senhösten när gräsklippningssäsongen går mot sitt slut är det bra att bestämma i vilken kondition batteriet är och om man kan fortsätta att använda samma batteri nästa säsong.
Du kanske har märkt roboten söker sig till laddstationen allt oftare?
Avsikten med att ta tiden på robotgräsklipparen är att bestämma hur lång klipptiden är och hur lång tid en hel klipp- och laddcykel tar. I denna tid ska även söktiden och tiden att hitta tillbaka till laddstationen ingå. Om klipptiden är kortare än 30 min kommer ett batteribyte allt närmare då en allt större andel av en klipp- och laddcykelns totaltid används för att hitta tillbaka till laddstationen samt att ladda batteriet. Det blir inte lika mycket gräs klippt längre.
Är batteriet dåligt märks det även på att gräsmattan inte är lika välklippt längre då det är lite tofsar här och där. En kortsiktig lösning är att öka den schemalagda tiden men med dåligt batteri ökar risken att den inte ska orka tillbaka till laddstationen och därmed bli stående på gräsmattan.
Ta tiden under rättvisa förhållanden
För att bestämma tiderna och därmed statusen på batteriet bör gräsmattan vara “normalklippt” och knivarna mitt emellan två knivbyten. Att ha en oklippt gräsmatta och/eller slöa knivar ger ingen rättvis bild åt batteriet då båda dessa parametrarna ger kort klipptid per laddning.
Tänker du lämna in roboten på service i vinter?
Under vinterhalvåret har verkstäderna gott om tid att byta batteriet i klipparen, värre är det under sommarhalvåret då väntetiden kan vara flera veckor. Många återförsäljare skickar på hösten ut erbjudande om vinterservice och förvaring av klipparen och i samband med denna service byter många verkstäder batteri utan att debitera extra arbetskostnad när de ändå har isär klipparen. Var förberedd vid inlämningen att verkstaden kan ha frågor om bl a batteribyte. Fråga då vad det är för batteri de sätter i, ta inte för givet att det är originaldelar de säljer.
Ytterligare ett tips till dig som har Automower 210C, 220AC, 230ACX eller 265ACX
Husqvarna Automower generation 2 har batteri av typen NiMH (nickel metallhydrid). Dessa batterier får och bör djupurladdas med jämna mellanrum. Gör man detta 3-4 gånger kan det resultera i att batteriet återfår mer av sin laddningskapacitet och roboten kan därmed klippa längre tid.
Ändra från Auto till Manuell och starta klipparen. Robotgräsklipparen kommer nu att klippa till batteriet är tomt och kommer inte att återvända själv till laddstationen utan stanna någonstans på gräsmattan. Bär tillbaka klipparen och låt den ladda fullt. Starta klipparen och låt den klippa i Manuellt läge igen, upprepa ytterligare några gånger.
Batterier av Litium-Ion-typ får inte urladdas helt då batteriet efter detta inte går att ladda upp igen. Robotgräsklippare av modell Husqvarna Automower generation 3 har Li-Ion-batterier och här har programmet i roboten kontroll på batteriet så att aldrig någon djupurladdning sker om man klipper t ex en bi-yta i manuellt läge.