Åtgärder inför vintervilan

Några tips på vad du ska tänka på innan du gör säsongens sista klippning men även vad du ska göra när du avslutat och stängt av huvudströmbrytaren på robotgräsklipparen för säsongen.

Husqvarna Automower på hösten

Bestäm statusen för batteriet

I ett tidigare inlägg har vi beskrivit hur man bestämmer statusen för batteriet. Om du inte vet statusen för batteriet bör du ta reda på den innan robotgräsklipparen får vintervila. Ska roboten ta in på hotell över vinter med tillhörande service brukar de vid in-checkningen fråga om batteriet ska bytas. Då är det bra att vara förberedd så det inte byts i onödan.

Klipp sista gången med nya knivar

På senhösten bör man öka längden på gräset successivt så att robotklipparen mot slutet klipper på högsta höjden. Tänk även på att årets sista klippning bör göras med helt nya, vassa knivar så att grässtråna får fina snitt. Om grässtråt slits av från en slö kniv innebär det att energi till läkning av “såret” tas från tillväxten. Ett slitet grässtrå innebär också större risk för olika angrepp och sjukdomar under vinter.

Ladda batteriet

Låt batteriet fullt innan innan du tar in klipparen och stänger av den med huvudströmbrytaren.

När det gäller underhållsladdning ger Husqvarna olika råd i sina manualer beroende på modell och framförallt vad det är för typ av batteri i roboten.

Har man NiMH-batteri ska dessa underhållsladdas ett par gånger under vintern för att må riktigt bra. Denna typ av batteri finns bl a i Automowers modeller av andra generationen, t ex 220AC, 230ACX och 265 ACX.

Litium-jon-batterier behöver inte laddas under vintern. Denna batterityp sitter i alla nyare modellerna av bl a Husqvarna Automower.

När du tar in robotgräsklipparen

Märk upp sladdarna innan du lossar dem från laddstationen

Begränsningsslingans ändar och guidelinan/linornas ändar med anslutningskontakter ser likadana ut och det är lätt att förväxla dessa när de ska anslutas igen till våren. För att undvika att det blir fel då bör dessa märkas upp noga innan de lossas. Särskilt viktigt om du har flera guidelinor (beroende på Automowermodell finns möjlighet för upp till tre guidelinor).

OBS!
Stå inte på plattan till laddstationen då den innehåller en antenn som kan skadas.

Förvara trådändarna torrt

Stoppa in trådändarna i en plastpåse och tejpa med isoleringstejp för att försluta eller använd en liten PET-flaska och gör en skåra i korken. Då undviker du korrosion med framtida kontaktproblem som följd. Det finns även speciella plastboxar för ändamålet hos återförsäljare av robotgräsklippare.

Rengör robotgräsklipparen

Det samlas mycket gräs under skalet på robotgräsklipparen och nu är det dags att göra den ren och fin inför vintervilan. Det blir mycket lättare att rengöra roboten om man tar bort skalet. Vi avråder dock från att ta bort skalet om man inte vet hur detta ska göras.

På nyare modeller av t ex Husqvarna Automower lossar man enkelt skalet utan verktyg. Sätt en hand uppe på klipparen och ta tag i ett hörn med den andra handen och ryck till försiktigt men bestämt. Det går sladdar från laddblecken på skalet till robotgräsklipparens maskinhus. Det går att vika skalet framåt utan att lossa dessa sladdar. Om man vill lossa skalet helt lossar man gummipluggen i klipparen och ut kommer det en kontakt om man sträcker sladdarna försiktigt. Sätt t ex en klädnypa på den delen som är kvar i klipparen så att den inte försvinner tillbaka in i klipparen. Då kan det bli svårt att få tag i den igen.

Ta bort skalet på Husqvarna Automower

För äldre robotgräsklippare krävs verktyg för att lossa skalet. Var försiktig då du lossar och sätter tillbaka skalet. Skalet är fäst med skruvar i lyft- och krocksensorerna och vet man inte riktigt vad man gör är det lätt hänt att sensorerna vrider sig och då fungerar inte robotklipparen till våren.

Använd en diskborste, svamp och ljummet vatten när du rengör robotgräsklipparen och laddstationen. Var inte för nitisk och spola absolut inte vatten direkt på klipparen. En av elektronikens värsta fiender är fukt! Gör även rent laddstationen men tänk på att plattan är ömtålig då den innehåller en antenn. Man får absolut inte stå på plattan till laddstationen.

Förvara robotgräsklipparen frostfritt under vintern

Vi vill starkt rekommendera att du tar in både robotgräsklipparen och laddstationen under vintern och förvarar dessa frostfritt. Till flera modeller finns det väggfästen och om det inte finns plats på golvet kan man säkert hitta någon oanvänd yta inne på väggen att hänga upp roboten på.

När/om roboten underhållsladdas under vintern ska detta ske frostfritt eftersom batteriet tar skada av att laddas vid minusgrader.

OM laddstationen lämnas kvar ute under vintern ska den vara ansluten till nätspänningen (gröna lampan lyser) så att kretskortet blir varmt och håller borta fukten.