Hitta avbrottet på slingan

ingen slingsignal avbrott på begränsningskabeln

Plötsligt står robotgräsklipparen stilla på gräsmattan och indikerar “Ingen slingsignal” samtidigt som lampan i laddstationen inte längre lyser med fast grönt sken. Händer detta i samband med trädgårdsarbete brukar det vara lätt att hitta var man satt ner spaden och därmed haft sönder begränsningskabeln. Värre är det om laddstationens lampa blinkar efter vintern när robotklipparen ska startas upp. Vi har tipsen för att hitta avbrotten på slingan.

Om du vet var kabelbrottet är ska detta lagas och vi rekommenderar att endast originalskarvdon från 3M används. Detta skarvdon är enkelt att använda och ger en lagning som tål att ligga i fuktig jord i många år.

I ett annat inlägg tipsar vi om vad man ska tänka på när lagningen/skarvningen görs för att det inte ska uppstå några problem i framtiden.

Tipsen nedan gäller robotgräsklipparen Husqvarna Automower och dess “syskon”, t ex Gardena och McCulloch men flera av tipsen går att tillämpa även på andra fabrikat.

Börja vid laddstationen

Lyser lampan i laddstationen med fast sken? Blinkar lampan?

Om svaret är nej på på dessa båda frågor börjar man felsökningen ett steg tidigare, dvs vid eluttaget. Finns det någon nätspänning i uttaget? Om detta är OK undersöks lågspänningkabeln som går från transformatorn till laddstationen. Ser den hel ut bör man sedan om möjligt att mäta spänningen med voltmeter (multimeter inställd på likspänning) i kontakten i slutet av lågspänningskabeln. Finns spänningen fram till laddstationen är det förmodligen fel på laddstationen, slingan kan vara hel.

Lampan lyser grön men “Ingen slingsignal” på klipparen

Om signallampan på laddstationen lyser med fast grön sken och klipparen står still med meddelandet “Ingen slingsignal” betyder detta att laddstationen och robotgräsklipparen inte använder samma signal och kan därför inte kommunicera med varandra.

För nyare robotgräsklippare generera ny slingsignal för att para ihop roboten med laddstationen. Detta görs när roboten står i laddstationen genom att man i menyerna väljer Säkerhet->Avancerat->Ny slingsignal.

För äldre klippare parar man ihop roboten med laddstationen genom att man byter PIN-kod. I menyerna väljer man Inställningar->Säkerhet->PIN-kod för att få ny slingsignal. Först anger man den gamla koden och vill man behålla den anger man även den som ny kod. Ta inte ut robotklipparen ur laddstationen innan beskedet om ny slingsignal/PIN-kod kommer.

Lampan i laddstationen blinkar

Blinkande lampa i laddstationen kan betyda olika saker beroende på modell. För äldre modeller av Automower (200-serien) blinkar lampan grönt när det är avbrott på slingan och för nyare modeller som 300-, 400- och 500-serien blinkar lampan blått vid avbrott.

Kontrollera anslutningarna till laddstationen

anslutningskontakt för begränsningsslingan

Felet “Ingen slingsignal” kan bero på att begränsningsslingan inte har kontakt med laddstationen. Detta kan uppstå i samband med att man lossade kablarna t ex inför vinterförvaringen eller skydd mot åska. Kontrollera att anslutningskontakterna sitter ordentligt på slingan och att det inte glappar. Kontrollera samtidigt anslutningen för ev guidelina.

Utnyttja guidelinan för att hitta avbrottet

Har man en guidelina installerad är detta en god hjälp att hitta var avbrottet på slingan kan vara. Lossa höger anslutning för begränsningskabeln (AR) och anslut istället guiden till detta stift. Nu har du fått en mindre “gräsmatta”. Lyser lampan grön är avbrottet på den delen som inte är ansluten.

Lossa nu den vänstra änden av begränsningsslingan (AL) och flytta guiden till detta stift. Sätt tillbaka den högra änden (AR) på sin rätta plats. Lyser lampan på laddstationen med fast grön sken?

Har man två eller tre guider kan man koppla in enbart guiderna istället för begränsningsslingan. Vet man var guiderna ansluter till begränsningsslingan kan man ringa in var avbrottet är på ett ungefär.

Tror du att slingan är hel och felet är i laddstationen?

För att utesluta att det är något fel på laddstationen kan man lossa alla anslutningar och istället ta en kort sladd (några decimeter) och ansluta direkt till stiften där begränsningsslingan ska anslutas. Nu ska lampan lysa grön annars är det fel på laddstationen.

Man kan även, efter att man lossat alla anslutningar till laddstationen, mäta resistansen i slingan med multimeter. Resistansen ska vara ca 6-10 ohm i en normalstor trädgård om slingan är hel.

Undersök utmed slingan

Om du inte installerat slingan själv är det bra om du antingen var med när det gjordes eller har en ritning över hur den är lagd. Detta är särskilt viktigt om det är en installation med “öar” runt t ex sandlådor, träd, buskar mm. Tipsen som beskrivs nedan är att man med instrument (AM-radio eller kabelbrottsökare) ska följa slingan precis så som den är lagd i/på marken.

Använd en transistor inställd på AM-bandet för att hitta kalbelbrottet

transistorradio inställd på AM-bandet för att hitta kabelbrott

Spara din gamla transistorradio då den kan användas för att hitta kabelbrott på slingan som begränsar gräsmattan för robotgräsklipparen.

Lossa kontakterna för höger ände (AR) till begränsningsslinga och samtliga gudielinor (G1, om det finns flera även G2 …) till laddstationen. Låt endast vänster ände (AL) av begränsningsslingan vara ansluten till laddstationen. Ställ in radion på AM-bandet och ratta in en frekvens på ca 500 kHz. Vid laddstationen ska det nu knastra tydligt i radion om man håller den ovanför den änden av begränsningsslingan som är ansluten. Fortsätt sedan att följa slingan med radion precis ovanför, om du har öar i din installation försöker du följa slingan ut till öarna, runt och tillbaka från dessa. Ett avbrott kan vara på en ö. När det knastrande ljudet upphör är du nära ett avbrott.

När radion är inställd på AM-bandet har inte radions teleskopantenn någon funktion.

Enkel kabelbrottssökare

En enkel kabelbrottssökare består av två delar, en tongenerator och en mottagare.

Hur man använder en kabelbrottssökare

Lossa alla kablar från laddstationen. Ställ tongeneratorn i läge Tone och anslut den röda kabeln till begränsningsslingan. Det går kanske att skala av lite på kabeländan för att få kontakt? Den svarta sladden ska anslutas till jord genom att en längre spik eller kort metallaxel sticks ner i jorden.

mottagaren till kabelbrottssökaren

Det finns en volymkontroll på mottagaren som man behöver skruva upp på max. Mottagaren förs nu så nära tråden som möjligt samtidigt som man håller knappen intryckt. När tonen tystnar har man hittat första(?) kabelbrottet. Om tråden ligger en bit ner i jorden kan man behöva skrapa fram tråden så att mottagen kan hållas mot tråden för att höra tonen.

Vill man vara lite snabbare med mottagaren väljer man ut några punkter på slingan där man kontrollerar med mottagaren om det finns ton. Börja t ex mitt på slingan och finns det ton där går man till mitten av den den som är kvar. Saknar man ton går man tillbaka halvvägs till laddstationen. Denna metod används i olika sammanhang och kallas Intervallhalveringsmetoden.