Så här lagar/skarvar du begränsningsslingan

avbrott slinga robotgräsklippare Automower

När man lagar eller skarvar begränsningsslingan bör man alltid använda riktiga skarvdon som tål att ligga i fuktig jord i många år. Genomför man skarvningen med dessa skarvdon på rätt sätt kommer de inte att orsaka några avbrott i slingan senare.

För att hitta kalbelbrottet rekommenderar vi tipset Hitta avbrottet på slingan.


skarvdonets delar

Kvalitétsskarvdon från 3M består av två delar. En silikonfylld vit del och en blå hylsa med en metallklämma i. Det är silikonet som håller fukten borta och metallklämman som ska tränga in i isoleringsplasten på trådarna och skapa kontakt mellan trådarna.


Gör en fuktsäker och hållbar skarvning

Vid skarvning med skarvdon klipper man rent trådändarna.

Skala inte kabeländarna men klipp dem rena så att ingen metalltråd syns.


Vid skarvning med skarvdon ska trådändarna skjutas ned ända i botten på skarvdonet.

Stoppa i kabeländarna i två av hålen i skarvdonet så att de går ända ned i botten (det tredje hålet är för att ansluta guidelinan).


Vid skarvning med skarvdon är det viktigt att den blå hylsan trycks rakt och ända ner i botten.

Tryck den blå hylsan rakt ner och ända ner i botten med en tång eller polygrip. Detta är mycket viktigt. Kommer den alltför snett eller inte trycks ända ner i botten blir det inte kontakt mellan trådarna.
Tryck stadigt och hårt!


En korrekt skarv med skarvdon som används för begränsningsslingan för robotgräsklippare.

En välgjord skarvning där hylsan tryckts ända ner i botten. Metallklämman i hylsan har trängt genom trådarnas gröna plastisolering och skapat kontakt mellan trådarna.


Är begränsningsslingan av helt är det bättre att skarva i en bit och använda två skarvdon. Risken är annars nytt avbrott efter vintern eftersom metalltråden blir kortare när det är kallt.

Man ska inte försöka dra ihop en avgrävd slinga för att kunna laga med ett skarvdon, använd istället två skarvdon och skarva i 30 cm ny tråd, det röda strecket i bilden. Kalla vintrar riskeras annars avbrott i skarven pga metalltråden blir kortare vid låga temperaturer.

Efter skarvningen bör man lägga 5-10 cm av tråden med skarvdonet ut från slingan. Skär en 5 cm djup skåra i gräsmattan med kniv och stoppa ner skarvdonet helt i skåran.

Ha alltid skarvdon hemma. Då kan du laga slingan snabbt och säkert. Att leta och upptäcka dåliga skarvar senare är svårare än om slingan är helt av.