Underhållsladda robotens batteri på vintern?

Söker man information på internet om underhållsladdning av robotgräsklipparens batteri hamnar man lätt på sidor där diskussionerna ofta förs i ett ganska högt tonläge. Vi har gjort en djupdykning i olika manualer till robotgräsklippare och förstår varför åsikterna skiljer sig åt.

På vinter bör man underhållsladda batterierna i Husqvarna Automower robotgräsklippare

Det vanligaste fabrikatet på robotgräsklippare i de svenska trädgårdarna är Husqvarna Automower. Läser man i manualerna från Husqvarna ger tillverkaren olika råd beroende på modell av robotgräsklippare när det gäller underhållsladdning av batteriet. En förklaring är att det inte är samma typ av batteri i de olika modellerna.

NiMH- och Li-Ion-batterier

De äldre modellerna av Automower, t ex 220AC, 230ACX, 260ACX och 265ACX, har NiMH-batterier (nickel metallhydrid-celler) och dessa ska enligt tillverkaren underhållsladdas “någon gång” under vintervilan. Anledningen är att denna batterityp tar skada om batteriet laddas ur helt.

Nyare modellerna av Automower (t ex 310, 315, 420, 430X och 450X) har batterier av Li-Ion-typ och där är rekommendationen att ladda fullt inför vintervilan.

Dock är detta inte hela sanningen då manualerna ger olika råd för samma batterityp. Vår erfarenhet av robotar med olika batterityper är att dessa har fungerat mycket bra när vi underhållsladdat batteriet minst en gång under vintern oavsett modell.

Därför är vårt korta råd är: underhållsladda!

Vi tror dock att det som är avgörande för batteriets livslängd är hur man sköter robotgräsklipparen under klippsäsongen. Om detta har vi skrivit i ett annat inlägg Maximera livlängen för batteriet i din robotgräsklippare

Underhållsladda, så här gör du:

  • All laddning av batteriet ska ske i en frostfri miljö (mer än 0 °C)
  • Ställ klipparen i laddstationen och slå på huvudströmbrytaren på klipparen
  • Luckan till kontrollpanelen ska vara öppen då batteriet laddas (då lämnar inte klipparen laddstationen när laddningen är klar)
  • Ladda minst en timme
  • Slå av huvudströmbrytaren och ta bort klipparen ur laddstationen då underhållsladdningen är klar
vinterförvaring av Husqvarna Automower